Blogg

78 kronor för en röst

Idag (8/8) är det val i Kenya. Kenya kan betraktas som en demokrati. De har visserligen problem med valfusk, men de jobbar med att minimera problemen vad som framgår av nyhetsförmedlingen i svenska medier.

Jag var i Kenya under ett par dagar i slutet av mars i år med en delegation från Borås Stad. Vi diskuterade med företrädare för staden Machakos om att inleda ett projekt inom området Waste Recovery. Finansierat av ICDL, Swedish International Centre for Local Democracy.

Kenya

I projektet ingår inte enbart att hjälpa till med resursåtervinning utan även att diskutera och dela med sig om hur den politiska demokratin fungerar i respektive land.

Vid ett samtal vi hade fick jag en fråga från Ann, en av de deltagande kenyanerna, om hur mycket jag betalade för att få en röst från en medborgare i samband valet. Jag förstod först inte vad hon menade! Men Ann förtydligade och upprepade frågan. Jag var mycket tydlig i mitt svar och sa att så fungerade det verkligen inte i Sverige. Det betraktas som korruption och är absolut förbjudet. Jag frågade Ann hur hon tänkte, och hon förklarade med att så fungerar det i Kenya. ”Jag blir erbjuden 1000 shilling (ca 78 svenska kronor) om jag röstar på en viss kandidat” säger Ann. Det är väl inget konstigt med det! Det händer till och med att jag blir erbjuden 1500 shilling – och då röstar jag förstås på den kandidaten.

Hon frågade då hur vi gör i Sverige för att locka väljare. Jag berättade att vi är ute på gator och torg och möter väljare, delar ut broschyrer och kampanjmaterial, annonserar i tidningar och teve. Sätter upp affischer, är närvarande på sociala medier m m. Följdfrågan blev naturligtvis hur vi finansierar allt detta. När jag förklarade att en stor del finansieras av stat och kommun blev hon mycket förvånad. ”Är inte det en otillåten påverkan från stat och kommun på de politiska partierna” undrade Ann.

Två länder, Kenya och Sverige, som båda betraktas som demokratier och så olika syn på hur en valrörelse kan genomföras.