Blogg

Svenska krusbär

”Blott Sverige svenska krusbär har” skrev Carl Johan Love Almqvist när han befann sig i Amerika på 1800-talet.  Och i breven hem berättade han om hur olycklig han var och hur han längtade efter allt svenskt – till exempel gädda och pepparrot. Och det är klart att svenska krusbär växer bara i Sverige. Men är svenska krusbär godare och bättre än krusbär från till exempel Norge eller Danmark. Eller vad gäller andra bär, frukter eller matvaror?

När vi svenskar åker utomlands. Kallar vi in kocken på restaurangen och säger att vi vill att han endast ska använder svenska råvaror? Naturligtvis inte! Dels skulle det vara mycket oförskämt, dels har man säkert lika bra råvaror i det landet vi besöker.

Men är vi i Sverige, då stänger vi gränserna. I alla fall mentalt. Visst skiljer det i djurhållning i en del länder jämfört med Sverige. Men vi ska inte tro att vi är bäst på allt.

Jag ser med oro på den protektionism som breder ut sig i världen. ”America first, America first” ropar Donald Trump. Bexit är på väg att förverkligas och frihandelsavtal sägs upp och ifrågasätts.

I Sverige ska vi köpa svenskt och i Borås ska vi köpa närproducerat. Vad nu närproducerat är? Tänk om alla länder enbart skulle köpa inhemskt producerade varor. Vad skulle då hända med svensk ekonomi som i stor utsträckning bygger på export. Och vad skulle hända med västsvensk matproduktion om Stockholm- och Malmöregionen bara köpte närproducerat?

Som liberal tror jag på globaliseringen och frihandel. Vi ska konkurrera med god kvalitet och när det gäller köttproduktion med god djurhållning. Det gynnar utvecklingen i Borås, Sverige och övriga världen. Att stänga gränser och bygga murar är det sista vi behöver i dagens samhälle.