Blogg

Två böcker

Det finns få böcker som har gjort större intryck i mitt liv än 1984 av Georg Orwell och Fahrenheit 451 av Ray Bradbury. Den ena boken är skriven 1949 den andra 1953. Läs dem nu i sommar. De är aktuellare än någonsin.

Orwells 1984 tar upp övervakningssamhället där ”Storebror ser dig”! Visst känner vi igen oss. Övervakningskameror breder ut sig i hela vårt samhälle. Nu finns de inte bara inne i banker och affärslokaler utan även på allmän plats. Vi invaggas i en falsk trygghet där det inte finns någon säker statistik på att brotten minskar eller uppklarningsprocenten ökar. Tyvärr har mitt eget parti, som jag ser det, klivit i fel tunna och föreslagit fler övervakningskameror.

Det diskuteras mer och mer i massmedia om ”fake news”. Det finns skrämmande likheter i Orwells bok 1984 där vi kan läsa att ”Partiet” ändrar historien för att visa att de alltid har rätt. Kom och tänka på en viss president.

I den värld Ray Bradbury beskriver i Fahrenheit 451 finns ingen litteratur. Brandkåren rycker inte ut för att släcka bränder utan för att tända eld på böcker. Därav bokens titel, att papper tar eld vid 451 grader Fahrenheit. Vi bränner inte böcker i Sverige. I alla fall inte på grund av dess innehåll. Men jag blir lite beklämd när jag läser om offentliga bibliotek som rensar ut böcker vars innehåll inte stämmer överens med dagens samhällsuppfattning. Vem skadas av att läsa Tintin eller Pippi Långstrump. De beskrev ett samhällsklimat som fanns under den tidsperiod de skrevs. Det är en viktig kunskap. Och vad kan en utrensning sedan leda till. Vad får vi läsa och vad får vi inte läsa och vem bestämmer. Här är det viktigt att värna om yttrandefriheten.

Två viktiga böcker som är mer aktuella än någonsin och som har format mig som liberal. Läs dem! Frihet måste försvaras!